Casa Memorială „Ionel Perlea” din Ograda, județul Ialomița

Divertisment

Casa Memorială „Ionel Perlea” din comuna Ograda, județul Ialomița, este cea în care s-a născut unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX, Ionel Perlea (1900-1970), cel care alături de George Enescu și Dinu Lipatti reprezintă marele renume internațional al vieții muzicale românești. Sunt expuse aici obiectele care au aparținut marelui muzician dar și documente referitoare la istoria muzicii: scrisori, discuri, publicații, partituri, fotografii, instrumente muzicale și mobilier, așa cum arată casememoriale.ro și www.perlea.ro.

Ionel Perlea s-a născut la 13 decembrie 1900, în comuna Ograda, județul Ialomița. A studiat compoziția și dirijatul în Germania, la Munchen și la Leipzig, iar în 1919, a dat primul concert la Ateneul Român din București, ca interpret și compozitor. A fost dirijor și director al Operei Române din București și din Cluj, dirijor la Operele din Roma și Milano (Scala, debut 1950). Stabilit în SUA, la New York, a susținut o largă activitate dirijorală internațională, potrivit vol. „Dicționar de Mari Muzicieni”, Ed. Univers Enciclopedic, 2006.

S-a remarcat și prin compoziții proprii, unele dirijate chiar de el, care reunesc muzică simfonică („Două schițe simfonice”, 1919; poemul simfonic „Don Quijote”), muzică de cameră („Sonată pentru pian”; „Cvartet de coarde”, op. 10, 1923; „Cvintet de coarde și pian”), muzică vocală („Trei lieduri pentru bariton și pian”, 1919).

A fost distins cu Premiul de compoziție „George Enescu” în 1926, pentru „Cvartetul de coarde”, op. 10, compus în 1923. A murit la 29 iulie 1970, la New York, dar înainte cu un an, în 1969, a întreprins un turneu în România și a vizitat locurile copilăriei. Nostalgia după localitatea natală și-a exprimat-o în compoziția intitulată ”Ograda Vals” realizată pe când avea doar 12 ani și se afla la Munchen.

Casa memorială de la Ograda, monument istoric, a fost construită la sfârșitul secolului al-XIX-lea, de Victor Perlea, tatăl muzicianului. Clădirea a avut mai multe destinații, de-a lungul timpului, funcționând ca poștă, depozit de cereale, de zarzavaturi, sau de îngrășăminte chimice, fapt ce a afectat puternic zidăria. În noiembrie 1983 a intrat în circuitul expozițional, în perioada 1996-1997 a fost restaurată de Muzeul Județean Ialomița. Începând cu anul 2001 a intrat în administrarea Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia. A fost din nou reabilitată și redată circuitului turistic în decembrie 2012.

Cele zece încăperi ale casei prezintă o bogată colecție de circa 800 de piese, obiecte ce au aparținut marelui muzician, dar și documente referitoare la muzică și istoria ei. Pot fi admirate aici, mobilier vechi, instrumente muzicale, discuri, publicații, partituri, fotografii, scrisori, etc.

În fiecare an, începând din 1992, la începutul lunii mai, Casa Memorială din Ograda găzduiește Festivalul și Concurs Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”, la care participă muzicieni români și străini de renume. În sala de concerte a casei au loc cu acest prilej o serie de evenimente — lansări de carte sau film, audiții muzicale, seminarii — menite sa omagieze memoria marelui muzician al secolului XX. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.